Címlap

Bejelentkezés


Nő az ekcémás gyermekek száma, de ennek oka nem a táplálkozásban keresendő

Rovat(ok):

Ha bizonyos élelmiszereket elhagyunk gyermekünk étrendjéből, lehet hogy több kárt okozunk, mint hasznot. A különböző ételeket mellőző diéták csak azoknak az ekcémás gyermekeknek segítenek, akik élelmiszer-allergiában szenvednek.

Napjainkban minden ötödik gyermek szenved ekcémában, vagyis a bőr bőrpírrel, kis kiemelkedő göbökkel, gyorsan növekvő, majd szétpukkanó hólyagocskákkal, duzzanattal, nedvezéssel, pörkképződéssel, majd hámlással és viszketéssel járó krónikus elváltozásaiban. Egyelőre nem tisztázott, hogy mi okozza az ekcémás esetek számának folyamatos növekedését. Sokan úgy hiszik, hogy bizonyos élelmiszerek fokozzák az ekcéma súlyosságát, sőt kialakulásáért is ezek felelősek. Az ekcéma valóban igen gyakran kötődik allergiához: az ételallergia például az immunrendszer egyik kóros válaszreakciója, amely akkor fordul elő, ha az immunrendszer téves módon veszélyesnek ismer fel valamely ételösszetevőt - legtöbbször fehérjét - és beindítja ellene a védekezési reakciót.
Az egészségügyi intézmények minőségbiztosításáért és gazdaságosságáért felelős németországi intézet (Institut für Qualtität und Wirtschaftlichkeit im Gesundheitswesen, IQWIG) sajtóközleménye kiemeli annak fontosságát, hogy a szülők ne hagyjanak el megalapozatlanul bizonyos élelmiszereket, például a tejet gyermekeik étrendjéből. A különböző ételeket mellőző diéták (eliminációs diéta) csak akkor hatásosak, ha a gyermek bizonyítottan érzékeny vagy allergiás az adott élelmiszerekre. Az intézet szerint a legtöbb, az ekcéma enyhe formáit mutató csecsemő és kisgyermek tizenéves korára kinövi a betegséget, és nincs szükség a család étrendjének átállítására. Némelyikük számára azonban az ekcéma egész életükben problémát jelent majd.

Egyre több tudományos vizsgálat foglalkozik a gyermekkori ekcéma kutatásával. Ugyan a kutatók még nem tudják pontosan, hogy mi okozza a betegség kialakulását, egy tévhitet már sikerült tisztázni: eszerint nem a különböző élelmiszerek tehetők felelőssé az ekcéma kialakulásáért. "A gyermekek étrendjének leszűkítése egészségüket és növekedésüket is veszélyeztetheti, ezért a szülőknek nagyon elővigyázatosnak kell lenniük a nem bizonyított táplálkozási megszorítások követésében. Klinikai vizsgálatok mutatták ki, hogy bizonyos táplálékok, mint például a tej vagy a tojás elhagyása csak az olyan ekcémás kisgyerekek számára hoz javulást, akik valóban érzékenyek a tejre, illetve a tojásra. Az orvos által végzett szabályszerű allergiavizsgálatok eredménye adhat megbízhatóbb tájékoztatást arról, hogy az adott gyermek esetében a gyanús táplálék okozza-e a problémát" - mondta professzor Sawicki, az intézet igazgatója.

Az eddigi vizsgálatokból kiderült, hogy az ekcéma súlyosságát a polleneken kívül olyan irritáló anyagok is fokozhatják, mint a szappan vagy a gyapjúruházat. Más kutatások a probiotikumok és az allergia összefüggéseit kívánják feltárni. Annyit már biztosan tudunk, hogy a passzív dohányzás fokozza a gyermekallergia megjelenésének kockázatát, így azok a szülők, akik felhagynak a dohányzással, nagyon nagy mértékben csökkenthetik gyermekük allergiás megbetegedésének esélyét.


ORIGO