A Magyar Szőlő- és bortermelők szövetsége nem ért egyet azzal, hogy a bor az általános élelmiszer szabályozás hatálya alá kerüljön. Ennek érdekében további fellépéseket is tervez.
Az Európai Unió agrárpiacán belül erős szándék jelenik meg a fogyasztó fokozott tájékoztatására, illetve a borpiacnak az általános agrárpiac, élelmiszerpiac hatálya alá vonására. Ezzel kapcsolatban az elmúlt hetekben két ügyben sikerült a magyar és európai uniós szakmai szervezeteknek, valamint a magyar kormánynak eredményeket elérni.
Az Európai Unió Bizottsága az általános élelmiszeripai szabályokhoz hasonlóan tervezte a borok energiatartalmának kötelező feltüntetését a címkén. Ezt egyenlőre a tagállamok tiltakozása miatt levették a napirendről.
A Bizottság Egészségügyi Igazgatósága a fogyasztók tájékoztatására hivatkozva - a jelenleg kötelező kéndioxidon kívül további - allergének címkén való jelölését javasolta, élelmiszeripari példákon alapulva. A boriparban közel 200 éve használnak fehérjetartalmú derítőszereket a borok stabilitása érdekében (pl. tojásfehérje a vörös boroknál). Az EU Egészségügyi Igazgatósága azt állítja, hogy ezen derítőszerk használata allergiát okozhat, és erről a veszélyről a fogyasztót tájékoztatni kell. A bortermelők szakmai szervezeteiken, például a CEEV (Comité des Entreprises Européen de Vin) és kormányaik képviselőin keresztül tiltakoztak ez ellen. Ennek hatására sikerült a kötelező jelölés 2009. május 30. utáni bevezetését 2010. december 31-re halasztani, és addig a bortermelőknek lehetőségük lesz az OIV-vel együtt (Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet) bebizonyítani, hogy a borok kezelése után a potenciálisan allergén anyagokból nincs maradék.
A Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége a Bizottságnak ezen allergénekre vonatkozó jelölését feleslegesnek tartja és a továbbiakban is mindent meg fog tenni, hogy a címkén más megalapozatlan információkat ne kelljen feltüntetni.
AGROTREND