Elődeink a legtöbb finom és egészséges élelmiszert felfedezték számunkra, így a görögdinnyét is termesztették már az ókori Egyiptomban. Frissít, egyszerre oltja a szomjat, és csillapítja az éhséget, édes, kalóriaszegény, kiváló vízhajtó.
Sokan tartanak a dinnye magas cukortartalmától, pedig kilója mindössze 280 kalóriát tartalmaz. Emellett 80 százaléka biovíz, ami koncentrált életerőt hordoz, ezért ajánlott megbízható biominőségben fogyasztani. Gazdag vitaminokban: folsav, rost, karotin és likopin (erős antioxidáns).
Gazdag káliumban, magnéziumban, foszforban, cinkben, A-, B-, és C-vitadáns likopin leginkább a dinnyében, paradicsomban és csipkebogyóban fordul elő) tartalmánál fogva védi a bőrt az UV sugárzásoktól, gyulladásgátló, javítja a szemet, és szabályozza a sejtanyagcserét. A benne lévő kálium miatt igen jó méregtelenítő.
A héjhoz közeli, fehér színű részében és magában a héjban is citrulin található, amelyet a szervezetünk argininná alakít. Ez az aminosav védi a vérkeringést és a szívet, ellazítja az ereket (ami a Viagrához hasonló hatást vált ki), jótékonyan befolyásolja a növekedésihormon-szintet is, ami szép bőrt, formás izomzatot, valamint fiatalos, jó erőnlétet okoz.
A jó görögdinnye ismérvei: a kocsánya friss, semmiképpen nem fonnyadt, ütögetésre mélyen kongó hangot ad, a földön fekvő, világos része pedig sárgás színű. Érdemes nyugodtan válogatni közöttük a zöldségesnél.
STOP